(M)endurance Gassterland 23 maartDe omgeving
Als je aan Friesland denkt, dan denk je niet meteen aan bossen. De provincie staat eerder bekend om de watersport mogelijkheden. In het zuidwesten vlakbij het IJsselmeer is er echter een uniek stukje Nederland. Gaasterland heeft een kleinschalig, half-open landschap. Het zijn vooral de afwisselingen in hoogte, in open en besloten, in land en water, in bos en weide die Gaasterland zijn bijzondere charme geven.
Je vindt hier ook het echte stuwwallenlandschap. De stuwwallen zijn ontstaan in de voorlaatste ijstijd, toen kilometersdikke gletsjers bulten modder en steen voor zich uitduwden. Toen het ijs smolt, bleven de bulten in Gaasterland achter. Op verschillende plaatsen eindigen de stuwwallen abrupt in het IJsselmeer en vormt de keileem echte kliffen. Prachtige plaatsten om te genieten van de vergezichten.
De oerbossen hebben in de 16e eeuw plaatsgemaakt voor door de adel aangelegde bossen. Statige landhuizen met brede door bomen omzoomde paden zien we vandaag de dag nog terug.

De startlocatie
De startlocatie  van onze wedstrijd is Manege Gaasterland in Harich (16 km vanaf Lemmer). De manege beschikt over een zeer ruime verharde parkeerplaats, een kantine en een binnenmanege. Via een brug over het riviertje de Luts kom je over de brede ruiterpaden door kleine bossen met de namen Bremerwildernis, Elfbergen en het Rijsterbos. De route gaat over zandpaden, brede bermen en bospaden, waarbij de lange lus voor de menners en ruiters 2,25 km verharde weg kent.

De wedstrijd
De route wordt met lint of bordjes uitgezet en er komen GPX-bestanden beschikbaar.
We bieden de volgende klassen aan (let op, afstanden kunnen nog 1 of 2 km wijzigen):
Impulsklasse 23 km (ruiters) of 21 km (menners)
Klasse 1 kort 23 km (ruiters) of 21 km (menners)
Klasse 1 lang 31 km (ruiters) of 29 km (menners)
Klasse 2 kort 45 km (alleen voor ruiters)
Klasse 2 lang 54 km (alleen voor ruiters)

Inschrijven deelnemers en vrijwilligers
Zonder vrijwilligers geen wedstrijd! Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via het contactformulier op deze website.
Deelnemers aan de endurance kunnen zich nu inschrijven via mijnKNHS.
Deelnemers aan de mendurance kunnen zich over een paar dagen (uiterlijk 1 februari) inschrijven via mijnKNHS, je vindt de wedstrijd onder “samengesteld mennen”. Kijk voor de specifieke mendurance inschrijfvoorwaarden op https://mendurancenederland.nl
Je inschrijving is definitief nadat wij het inschrijfgeld hebben ontvangen. In het vraagprogramma vind je meer informatie.

Vraagprogramma Gaasterland

Route ruiters lang, 30 km
Route ruiters kort, 22 km
Route menners lang, 30 km
Route menners kort, 21 km
Contactgegevens:

Stichting Endurance Noord-Nederland
KvK-nummer 77664590

 

Foto’s op deze website: Pieter Sorber en Erik Tipker en eigen foto’s