Wat is endurance?
Bij endurancewedstrijden worden er speciaal uitgezette routes gereden met een totale lengte van 20 tot maximaal 160 kilometer. Deze routes worden op tijd gereden en gaan over ruiterpaden dwars door de vrije natuur. Hoewel endurancewedstrijden op tijd worden gereden, staat het welzijn van het paard voorop. De deelnemende paarden worden daarom voor, tijdens en na de wedstrijd door een dierenarts gecontroleerd.
Endurance is een tak van sport waar hoge prestaties door zowel paard als ruiter worden geleverd. Met name voor de grotere afstanden moeten paard en ruiter goed getraind zijn. Uithoudingsvermogen, samenwerking, vertrouwen en verzorging zijn de sleutelwoorden tijdens alle ritten. Het motto is dan ook: “To finish is to win!”
Meer informatie vind je op de website van de KNHS Endurance Vereniging.
En voor menners is meer informatie te vinden op de website van Mendurance Nederland

Hoe bereid ik mij voor op wedstrijden?
Hoe je je paard verzorgt en traint voor wedstrijden, kan je leren van andere enduranceruiters. Je kunt informatie vinden bij de KNHS Endurancevereniging. Je kunt ook webinars volgen, deelnemen aan georganiseerde trainingen of zelfs lid worden van een trainingsgroep. Voor enduranceruiters in Noord-Nederland raden wij de volgende trainers aan:

Coolrunnings Endurance Educatie
Melanie de Jong, Langedijke (aan het Drents Friese Wold)
https://www.coolrunnings-endurance.nl

Endurance Trainingen Noord-Nederland
Iris van der Horst en Esther Maring, Drenthe / Groningen
Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Facebookpagina: Endurance Trainingen Noord Nederland

De Boer Paardensport
Monique en Geert Jan de Boer, Daarle (vlakbij Sallandse Heuvelrug en Lemelerberg)
https://www.deboerpaardensport.nl

Hoe kan ik deelnemen aan een wedstrijd?
Op de website van de KNHS Endurancevereniging vind je wedstrijdkalender voor het hele jaar. Daarop staat een link naar de website van de organisator van elke wedstrijd. Wij organiseren dit jaar vier wedstrijden in Noord Nederland. Op onze website vind je de details over onze wedstrijden, zoals de startlocatie en de afstanden waarvoor je kunt inschrijven. De inschrijving opent 2 tot 3 maanden voor de wedstrijd, we vermelden dat op de website en op onze Facebookpagina. Je schrijft je in via www.mijnknhs.nl en je betaalt het inschrijfgeld aan ons.
Om te kunnen deelnemen moet je lid zijn van de KNHS en van de KNHS Endurancevereniging. Ook heb je een startpas nodig.
Onze wedstrijden hebben een kennismakingsklasse (impulsklasse). Als je daarvoor wilt inschrijven, heb je alleen een KNHS-lidmaatschap nodig. We hebben op Facebook een instructiefilmpje waarin je ziet hoe je via mijnKNHS kunt aanmelden voor de inpulsklasse: https://fb.watch/eYN_4VvXnF

Wat zijn de spelregels?
Omdat het welzijn van de paarden voorop staat, kent onze sport best veel regels. Denk aan de maximale snelheid, de controles van de dierenarts, het harnachement en de hulpmiddelen. Lees daarom voor elke wedstrijd de reglementen van de KNHS
Voor de impulsklasse en klasse 1 zijn de regels aangepast voor beginnende combinaties. Hiervan is een handig overzicht gemaakt dat je vindt op de website van de KNHS Endurancevereniging.
Lees daarnaast ons wedstrijdboekje goed door. Hierin vind je informatie over onder andere de wedstrijdlocatie en de routes.

Hoe vind ik de route tijdens een wedstrijd?
Bij sommige wedstrijden wordt de route uitgezet met lint of bordjes. Bij andere wedstrijden is dat niet mogelijk en moet je zelf de weg vinden. We maken de route bekend via deze website en in het wedstrijdboekje. Je kunt een kaart uitprinten en meenemen. Steeds meer mensen maken gebruik van een navigatie-app op de mobiele telefoon óf een navigatiedevice, zoals een sporthorloge.
Daarom zetten we GPX-bestanden van de routes op de website. Klik hierop om ze te downloaden op je computer; sla ze daar op en importeer ze in je navigatie-app. GPX-bestanden kan je niet op je telefoon openen.
Zie je op onze website een link naar Afstandmeten.nl? Klik op de link en exporteer de route als GPX-bestand naar je computer.

Door wie worden endurancewedstrijden georganiseerd?
Door vrijwilligers! Naast ons vaste team van 10 mensen hebben we bij elke wedstrijd vrijwilligers nodig. Er is veel te doen op de wedstrijddag, daarvoor is ongeveer 1 vrijwilliger per 2 deelnemers nodig. Dus als je een wedstrijd niet rijdt of als je genoeg grooms hebt… kom ons dan een halve of een hele dag helpen, of vraag een groom om zich als vrijwilliger aan te melden. Dat kan via het contactformulier op deze website.


Contactgegevens:

Stichting Endurance Noord-Nederland
KvK-nummer 77664590

 

Foto’s op deze website: EventPhoto 4You